Παιδοδοντιατρική

Καθαρισμός και φθορίωση

Προσφέρουμε τις πιο σύγχρονες οδοντιατρικές υπηρεσίες με μια φιλική και ζεστή ατμόσφαιρα για να νιώθουν οι ασθενείς μας την άνεση και ασφάλεια που χρειάζονται.

Περιγραφή

Ο καθαρισμός των δοντιών σε παιδιά, είναι μια διαδικασία εύκολη, ευχάριστη και ανώδυνη. Με τον καθαρισμό απομακρύνεται η οδοντική πλάκα και η πέτρα. Η οδοντική πλάκα δημιουργείται από υπολείμματα φαγητού και μικρόβια και κάθεται πάνω στα δόντια και προκαλεί τερηδόνα και ουλίτιδα. Όταν αυτή απορροφήσει ασβέστιο από το σάλιο μετατρέπεται σε πέτρα και χρειάζεται να την αφαιρέσει ο οδοντίατρος με ειδικά εργαλεία.

Πως γίνεται ο καθαρισμός;

Με υπερήχους ή με εργαλεία χειρός αφαιρείται η πέτρα (αποτρύγωση). Η δημιουργία πέτρας δεν είναι πολύ συχνή στα παιδιά μικρής ηλικίας για αυτό και το στάδιο αυτό πολλές φορές παραλείπεται. Με περιστρεφόμενο μαλακό βουρτσάκι κι ειδική οδοντόκρεμα αφαιρείται η οδοντική πλάκα και οι χρωστικές (στίλβωση).

Φθορίωση

Η φθορίωση είναι η τοποθέτηση φθορίου από τον οδοντίατρο για την ενδυνάμωση των δοντιών. Tο φθόριο απορροφάται από την αδαμαντίνη (σμάλτο), κάνοντας τα δόντια πιο ανθεκτικά στην εμφάνιση τερηδόνας και επουλώνει αρχόμενες βλάβες. Η δράση του είναι καθαρά τοπική, γι’ αυτό λέγεται ‘τοπική’ φθορίωση και δεν έχει καμία σχέση με κάθε είδους τοξική χρήση.

Η χρήση της φθορίωσης στην παιδική και εφηβική ηλικία είναι απολύτως τεκμηριωμένη επιστημονικά και συστήνεται από την Παγκόσμια (IAPD), την Ευρωπαϊκή (EAPD) και την Αμερικανική (AAPD) Παιδοδοντική Εταιρεία.

Η εφαρμογή της φθορίωσης γίνεται προληπτικά δύο φορές τον χρόνο σε παιδιά μεγαλύτερα των 3 χρόνων, δηλαδή όταν έχει ολοκληρωθεί η ανατολή των νεογιλών δοντιών ή και κάθε τρίμηνο (σε περίπτωση όπου το παιδί εμφανίζει αυξημένο κίνδυνο για ανάπτυξη τερηδόνας). Σε μικρότερα

Συχνές ερωτήσεις

Καλή στοματική υγιεινή, όπως βουρτσίσματα δύο φορές την ημέρα και χρήση οδοντικού νήματος, και περιοδικές επισκέψεις στον οδοντίατρο για καθαρισμό, είναι βασικά.
Το φθόριο είναι ιχνοστοιχείο όπως ο σίδηρος. Βρίσκεται σε μικροποσότητες σε πολλές από τις τροφές που καταναλώνουμε και στο πόσιμο νερό κάποιων περιοχών. Ο βασικός μηχανισμός δράσης του έγκειται στο ότι απορροφάται από την αδαμαντίνη (σμάλτο) των δοντιών και αλλάζει τη δομή της. Η αδαμαντίνη έχει κρυσταλλική μορφή και το φθόριο εισέρχεται μέσα σε αυτούς τους κρυστάλλους κάνοντάς τους εξαιρετικά ανθεκτικούς απέναντι στα οξέα που προκαλούν τερηδόνα.

Επίσης το φθόριο σχηματίζει με το ασβέστιο των δοντιών χημικές ενώσεις φθορίου-ασβεστίου που βοηθούν σημαντικά στην αποκατάσταση της αδαμάντινης κάθε φορά που τα οξέα της τερηδόνας προκαλούν ζημιά, ειδικά μετά τα γεύματα. Τέλος έχει και αντιμικροβιακή δράση, αφού είναι ικανό να εξουδετερώσει κάποια βακτήρια της οδοντικής μικροβιακής πλάκας.
Τα μαύρα στίγματα στα δόντια παιδιού είναι οι μαύρες χρωστικές στις επιφάνειες των δοντιών οι οποίες συσχετίζονται με χαμηλά ποσοστά εμφάνισης τερηδόνας και φαίνεται να είναι αποτέλεσμα συνύπαρξης διαφόρων παραγόντων που σχετίζονται με το σάλιο, τα βακτήρια του στόματος και τις τροφές. Η αντιμετώπιση των σκουρόχρωμων αυτών κηλίδων είναι ο εξειδικευμένος καθαρισμός των δοντιών του παιδιού από τον παιδοδοντίατρο. Σημαντική είναι επίσης και η σωστή στοματική υγιεινή υπό την επίβλεψη των γονέων.