Γναθοχειρουργική

Οδοντικά εμφυτεύματα

Προσφέρουμε τις πιο σύγχρονες οδοντιατρικές υπηρεσίες με μια φιλική και ζεστή ατμόσφαιρα για να νιώθουν οι ασθενείς μας την άνεση και ασφάλεια που χρειάζονται.

Περιγραφή

Σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι αδύνατο να σωθεί ένα δόντι. Ωστόσο, ένα εμφύτευμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να διασφαλιστεί ότι τα γύρω δόντια δεν χρειάζεται να προετοιμαστούν για γέφυρα.

Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι μεταλλικοί στύλοι που τοποθετούνται χειρουργικά στο οστό της γνάθου κάτω από τα ούλα σας για να παρέχουν σταθερή υποστήριξη για τεχνητά δόντια. Μερικοί άνθρωποι που έχουν χάσει οστό στη γνάθο τους μπορούν ακόμα να βάλουν εμφυτεύματα, αλλά πρώτα το οστό πρέπει να αυξηθεί με οστικό μόσχευμα. Οι οδοντοστοιχίες και οι γέφυρες που τοποθετούνται σε οδοντικά εμφυτεύματα δεν θα γλιστρήσουν ή θα μετακινηθούν στο στόμα σας, κάτι που θα σας κάνει να αισθάνεστε πιο άνετα και σίγουροι για το φαγητό και την ομιλία. Μετά τη λήψη εμφυτευμάτων, είναι σημαντικές οι τακτικές επισκέψεις παρακολούθησης.

 

ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ

ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ — ΕΞΑΡΤΗΜΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ

Μετά τη χορήγηση τοπικής αναισθησίας, το εμφύτευμα θα εισαχθεί προσεκτικά στο οστό. Τα ούλα θα ραφτούν πάνω από το σημείο του εμφυτεύματος και θα τα αφήσετε να επουλωθούν για περίπου δύο με τρεις μήνες ανάλογα με το σημείο του εμφυτεύματος. Στο τέλος των τριών μηνών, θα γίνει μια δοκιμή στο εμφύτευμα για να διασφαλιστεί αυτό που ονομάζεται οστεοενσωμάτωση ή σύντηξη του εμφυτεύματος με το οστό. Σε αυτό το στάδιο, ένα μικρό περίγραμμα επούλωσης θα προσαρτηθεί στο εμφύτευμα για να συνδέσει το εμφύτευμα στην επιφάνεια των ούλων και να βοηθήσει στη διαμόρφωση των ούλων και στη λήψη της τελικής κορώνας.

Ο οδοντίατρος θα ξεβιδώσει το κάλυμμα επούλωσης και θα βιδώσει ένα κάλυμμα αποτύπωσης, το οποίο είναι ειδικά κατασκευασμένο για το εμφύτευμά σας. Θα ληφθεί ακτινογραφία και αποτύπωμα για να εξασφαλιστεί η σωστή εφαρμογή. Θα τραβήξουν φωτογραφίες των δοντιών για τον οδοντοτεχνίτη για να δημιουργήσει ένα έμφυτο στέμμα που κανείς δεν θα ανιχνεύσει. Το θεραπευτικό καπάκι θα αντικατασταθεί και η επόμενη επίσκεψή σας θα είναι σε δύο εβδομάδες για την τελική τοποθέτηση της στεφάνης σας.

Η τελική επίσκεψη θα είναι εξίσου εύκολη με την προηγούμενη. Το κάλυμμα επούλωσης θα αφαιρεθεί, ένα απολυμαντικό διάλυμα θα εφαρμοστεί στο εμφύτευμα για να απαλλαγούμε από τυχόν βακτήρια και το μόνιμο προσαρμοσμένο στήριγμα θα δοκιμαστεί μαζί με το στέμμα του εμφυτεύματος. Θα ληφθούν οδοντικές ακτινογραφίες για να διασφαλιστεί η ποιοτική εφαρμογή και να μην σημειωθούν μικροκενά μεταξύ της διεπαφής του στηρίγματος και του εμφυτεύματος.

Συχνές ερωτήσεις

Το δίλημμα «γέφυρα ή εμφύτευμα» είναι ένα από τα συχνότερα των ασθενών. Τα παρακάτω ίσως σας βοηθήσουν να καταλάβετε ποια είναι η καλύτερη επιλογή για εσάς. (Σημειώνεται ότι και οι 2 λύσεις είναι ενδεδειγμένες και επιστημονικά τεκμηριωμένες οδοντιατρικές θεραπείες.)

 

ΟΔΟΝΤΙΚΗ ΓΕΦΥΡΑ:

Για να φτιαχτεί μία γέφυρα, τροχίζονται τα παρακείμενα του κενού δόντια και προετοιμάζονται έτσι για να γίνουν τα δόντια στηρίγματα που θα στηρίζουν το γεφύρωμα της γέφυρας.

 

ΟΔΟΝΤΙΚΟ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑ:

Το εμφύτευμα αποτελείται από μία «βίδα» που εισέρχεται και οστεοενσωματώνεται μέσα στο οστό της γνάθου και από μία στεφάνη (θήκη) πορσελάνης που αναπληρώνει το κενό του ελλείποντος δοντιού μέσα στο στόμα. Αποτελεί τον πλέον βιολογικό τρόπο αναπλήρωσης ενός δοντιού καθώς δεν απαιτείται καμία παρέμβαση στα παρακείμενα δόντια. Η τοποθέτηση του χωρίζεται σε 2 φάσεις. Η πρώτη είναι η χειρουργική δηλαδή η τοποθέτηση του εμφυτεύματος μέσα στο οστό και η δεύτερη είναι η τοποθέτηση της πορσελάνινης στεφάνης μέσα στο στόμα.

Σίγουρα ο φόβος μήπως «πονέσω» ή «πρηστώ» δεν πρέπει να αποτελεί παράγοντα αποφυγής μιας τέτοιας επέμβασης.

Η επιλογή οδοντιάτρου κατάλληλα εκπαιδευμένου στις σύγχρονες τεχνικές αποτελούν βασικό παράγοντα εξασφάλισης ομαλής μετεγχειρητικής πορείας.

Η σωστή διαχείριση των ιστών κατά τη διάρκεια της επέμβασης μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης μετεγχειρητικού πόνου, όπου σε συνδυασμό με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή ο πόνος μετατρέπεται σε μια μικρή ή ανύπαρκτη ενόχληση.

Η εμφάνιση οιδήματος (πρηξίματος) παρατηρείται σε ορισμένες πολύ εκτεταμένες επεμβάσεις, όπου και πάλι με την κατάλληλη αγωγή μπορεί να μειωθεί ή να αποφευχθεί.

Τα ποσοστά επιτυχίας της τοποθέτησης εμφυτευμάτων είναι αρκετά υψηλά, υψηλότερα από οποιαδήποτε άλλη οδοντιατρική επέμβαση. Βέβαια για να ισχύσει αυτό θα πρέπει ο οδοντίατρος που τοποθετεί εμφυτεύματα να είναι κατάλληλα εκπαιδευμένος και να μην υπάρχουν προβλήματα από το ιατρικό ιστορικό που να επηρεάζουν τους μηχανισμούς επούλωσης του ασθενή (αρρύθμιστος σακχαρώδης διαβήτης, ανοσο-ανεπάρκειες, λήψη διφοσφωνικών φαρμάκων κ.α.).

Ο συνηθισμένος χρόνος τοποθέτησης ενός δοντιού πάνω στην μεταλλική ρίζα (εμφύτευμα) είναι 3-4 μήνες, προκειμένου να «δέσει» με το κόκκαλο της γνάθου.

Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις όπου πραγματοποιούνται ειδικές διαδικασίες ανάπλασης του χαμένου οστού της γνάθου όπου ο χρόνος αναμονής μπορεί να φτάσει τους 6 μήνες. όπως επίσης υπάρχουν και περιπτώσεις όπου το δόντι μπορεί να τοποθετηθεί την ημέρα της επέμβασης (άμεση φόρτιση).

Έπειτα από ενδελεχή έλεγχο της περίπτωσης σας από τον περιοδοντολόγο θα μπορέσει να απαντηθεί το ερώτημα σας με ακρίβεια.